vrijdag 14 november 2008

That's an awesome pancake, dude!

Aloha!!

Wie had dat gedacht? Dees wordt langzamerhand een beetje Amerikaans hier op Hawaii. Waarom? Wel, lees verder (en huiver).
  • Als iets heel leuk, mooi, fantastisch is, dan is dat 'awesome', of 'cool'. Niets anders.
  • Mannelijke leeftijdsgenoten noem je 'dude'.
  • Wraps met pindakaas en banaan zijn een prima ontbijt, en koude pizza is een prima lunch.
  • Rum drink je met Dr. Pepper, niet met cola (het idee alleen al...).
  • De datum van vandaag schrijf je natuurlijk als 11-14-2008, en niet 14-11-2008.
  • South Park en the Simpsons zijn het equivalent van het Journaal en Netwerk.
  • 'Pancakes' zijn dik en ongeveer 10 cm in diameter, en niet van die platte dingen ter grootte van een koekenpan.
  • Voetbal is 'soccer' - 'football' is een compleet andere sport waar je niet eens je voeten bij gebruikt...
  • Wie heeft het nog over meters? Miles en feet it is, baby.

Gelukkig kwam er vandaag een pakketje vol met Sinterklaas-snoepgoed om me er nog even aan te herinneren dat Nederland toch ook niet zo gek is (hoe vaak ik deze week al ons drugsbeleid heb moeten uitleggen, wow...). Bedankt pap en mam!! Maareh... ik denk dat de Amerikaanse douane de sinterklazen heeft opengemaakt om te checken of er geen drugs in zat... serieus - de kranten met de Obama foto's hebben niet geholpen ;-) Of ze vonden de chocolade gewoon te lekker, I can't blame them.

Anyway, jullie zijn natuurlijk reuze-reuze benieuwd wat voor spectaculairs ik nu weer deze week heb gedaan, na alle verhalen van afgelopen week. Wel... helaas geen helicoptervluchten of lavaflows deze week, maar wel een supermooie plume vanmorgen (hello... meet the plume-geek)! Er was bijna geen wind, dus de plume ging recht omhoog en tegen een blauwe lucht om half negen 's ochtends levert dat best een indrukwekkend plaatje op.

Isn't she beautiful?


De rest van de week was de plume wat minder spectaculair: maandag waaide ze alle kanten op, dinsdag was ze perfect voor metingen maar ja... Veteran's Day hierzo en dus een vrije dag - die we de hele dag al lezend hebben doorgebracht voor de open haard in de lobby van het Volcano House hotel, woensdag leek ze een poging te doen om ook recht omhoog te gaan maar gooide al gauw roet in het eten toen wij klaar zaten met onze spectrometer en binnen no-time de hele krater met gas gevuld was, en ook donderdag wapperde ze een beetje in het rond. Deze week sowieso kennis gemaakt met het regenseizoen in het regenwoud: het heeft hier in de nacht van woensdag op donderdag zo verschrikkelijk hard geregend en geonweerd dat ongeveer iedereen bij HVO het er de volgende dag over had. Behalve ik natuurlijk, want ik slaap overal doorheen haha. De regen hield donderdag zo'n beetje de hele dag aan, ik geloof dat er in totaal bijna 2 inches is gevallen! Tja, het is hier niet voor niets zo groen he?

Afgelopen woensdag ook mee geweest op fumarole-sampling... helaas in de stromende regen, dus na terugkomst rook ik niet alleen naar SO2, maar ook nog naar verzopen hond haha. Wel een heel bizar landschap, overal knalgele zwavel afzettingen. Foto's hopelijk na de volgende, ietwat drogere fumarole-sampling.

Donderdagnacht was een prachtige nacht, met bliksemflitsen en een volle maan die het vulkanische landschap verlichtten. Wat is er dan beter dan neer te strijken in Kilauea Iki (het gestolde lavameer waar ik eerder over schreef), en languit op de stenen (auw...) tot een uur of 1 naar de lucht liggen staren? Was een super-avond samen met Brian, Hal en Robin (en een ietwat vroege ochtend vanmorgen wuhuh). Als je denkt: nou, leuk hoor, met je gat op een natte steen zitten verkleumen terwijl je in de comfy bedje had kunnen liggen - heb je niks spectaculairders? Jazeker.

Afgelopen weekend was namelijk geen slecht vervolg van de 'awesome' week vorige week. In onze 'James Bond-car' (helemaal niks James Bonderigs aan in het daglicht, maar toen we hem vrijdagavond oppikten zag 'ie er wel strak uit) reden we (Leanne, Richard en ik) zaterdagochtend richting Kona, om daar 's middags onze snorkels en wetsuits op te halen bij de diving company waar we 's middags en 's avonds de Manta Ray dive mee zouden gaan doen! Tegen een uur of 4 stapten we aan boord van de boot die ons naar een stuk van de kust bracht waar alleen Hawaiians aan land mogen, maar waar je als niet-Hawaiiaan wel mag snorkelen. Het water was ongelofelijk helder, en de tropische vissen (remember Dory uit Finding Nemo?) zijn zo mooi om naar te kijken (geen idee waarom ik zo evil kijk op deze foto haha)!!

Na ongeveer anderhalf uur snorkelen klommen we weer aan boord en zetten koers naar de kust voor het Sheraton hotel in Kona. Omdat ze hier al tientallen jaren lang met felle lampen in het water schijnen - waar plankton op af komt - zijn de Manta Rays hier vaak geziene gasten aangezien zij van plankton leven (Manta Rays = reuzenmanta's, een enorme rog, zie http://nl.wikipedia.org/wiki/Reuzenmanta). Toen het donker genoeg was mochten we weer het water in, dit keer gewapend met lampen waar de manta's op afkomen. Ik weet niet hoe ik het uur dat volgde moet beschrijven, maar uh... ik denk dat WOW!!! wel een idee geeft! Zo ontzettend gaaf om zo dichtbij deze dieren met een spanwijdte van 15 feet te zwemmen!!

Eenmaal weer terug op het vaste land reden we naar een supercoole camping, of eigenlijk gewoon een stuk strand waar je je tent mag opzetten. Voor het ultieme strandgevoel besloot ik maar m'n fleece-slaapzakje op het zand uit te rollen en in de buitenlucht te slapen - wie wil er nou in een tent liggen als je de kans hebt om met uitzicht op een sterrenhemel en onder het geruis van de Pacific in slaap te vallen!

De camping in de ochtendzon:

Bordje op het strand: kijk uit malloot!?


Maffe gecko cravin' sugar in de Kona-coffee shop, de volgende ochtend:

Zondag reden we via de noordroute terug naar Hilo, waar we rond de avond terug moesten zijn om onze auto terug te brengen. Onderweg stopten we bij een paar watervallen, met de meest prachtige bloemen in het regenwoud!

De moraal van deze week?

I believe that there is a subtle magnetism in Nature, which, if we unconsciously yield to it, will direct us aright.

~Henry David Thoreau

Om daar maar eens even over na te denken.

PS. Als jullie de behoefte hebben om mij iets te sturen, dan kan je dat het beste richten aan HVO en niet 'volunteer at the Lava House', dat snappen ze hier blijkbaar niet altijd. Het adres dat op m'n blog staat werkt dus het beste.

1 opmerking:

Unknown zei

Hoi Dees.

Wat een prachtige verhalen en foto's heb je weer op je site geplaatst. Je krijgt wel niet zo veel reacties, maar ik weet dat je verhalen door veel mensen worden gevolgd. Het is ook gewoon een beetje aardrijkskunde les: ik had me nooit gerealiseerd dat Hawaï tropisch regenwoud had.
Leuk dat jij en Mariska alletwee de foto van de vallende kokosnoot waarschuwing op de site hebben gezet: Ovide heeft toch wel heel veel invloed gehad, al vraag ik me af wie jouw opmerking ook nog echt kan plaatsen.
Is jouw uitspraak van het Engels al meegegroeid en spreek je nu fraai Amerikaans of blijf je gewoon Engels spreken met veel Amerikaanse termen?
Ben heel benieuwd hoe je klinkt.
Nog veel plezier in je vrije tijd en nog meer plezier met je werk.

Liefs,
Wouter